Ziua eroilor neamului 02.06.2022

„Eroi au fost, eroi sunt încă
Şi-or fi în neamul românesc!”

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, românii sărbătoresc Înălţarea Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbatoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor. În această zi, sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

În spiritul tradiţiei europene, această zi a fost proclamată şi sărbătoare naţională a poporului român. Lumina sufletului Mântuitorului Iisus Hristos şi tăria Sa întru credinţă sunt mărturisite, peste veacuri, de imensa capacitate de sacrificiu a eroilor neamului, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, dar şi în Războiul de Independenţă, iar glasul clopotelor va putea purta în eter apelul solemn pentru eternă recunoştinţă, până în cele mai îndepărtate colţuri de pe pământ, oriunde au murit pentru ţară, eroii cu nume şi cei fără de nume.

Cultul eroilor la români, acordarea respectului cuvenit şi pomenirea din generaţie în generaţie a celor căzuţi jertfă pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării, fac parte din conştiinţa, sufletul şi credinţa românească. Întreruptă în perioada comunistă, tradiţia comemorării eroilor în România cu prilejul Zilei Înălţării Domnului a fost reluată începând cu anii ’90, după revoluția în care, de asemenea și-au pierdut viața numeroși semeni, pentru libertatea noastră, a tuturor.

Să ne înclinăm şi noi toţi – copiii străbunilor noştri martiri, vulcăneni și nu numai – cu adâncă emoţie şi respect, în faţa jertfei lor, a celor care au făurit poporul român şi au apărat cu preţul vieţii graniţele patriei şi să presărăm pe mormintele şi la monumentele eroilorflori, lacrimi de recunoştinţă, aprinzând, totodată, o lumânare care să le lumineze calea în veşnicie!

Au fost eroi, şi-or să mai fie,
Ce-or frânge duşmanii cei răi,
Din coasta Daciei şi-a Romei
În veci s-or naşte pui de lei.

Ioan Neniţescu (1891)

                                                                      Prof. Raluca-Elena Cîrnaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support