Mobilitate elevi

Vești de la Vulcana-Băi!!

De curând ne-am întors din prima mobilitate a proiectului Erasmus+ pecare il coordonăm, „Online school_space for educational innovation. eu”.  Aceasta a avut loc în săptămâna  09-13 mai 2022, în Paterno, Italia. Echipa a fost formată din șapte elevi și doi profesori, întregul grup de participanți având aproape 50 de elevi si profesori din țările partenere: Grecia, Turcia, Lituania, Portugalia.

Proiectul nostru este conceput pentru a dezvolta abilitățile participanților de a utiliza tehnologia digitală și pe cea media într-un mod responsabil și eficient și pentru a fi în siguranță în mediul online, așa că, activitățile s-au pliat obiectivului general al proiectului și  a fost structurat pe cinci zile.

A group of people in a room

Description automatically generated with low confidenceParticipanții au fost întâmpinați de elevii și  cadrele didactice de la  Școala „Don Milano Paterno”, fiid primiți primiţi cu steagurile ţărilor participante, concert în amfiteatrul scolii cu melodii tradiționale, dar și internaționale. Au urmat prezentările fiecărei școli  partenere și s-a făcut un schimb de daruri cu specificul fiecărei țări.

Elevii au asistat la cursuri și au văzut cum se folosesc aplicațiile digitale la diverse discipline, au făcut schimb de impresii cu elevii și profesorii italieni.

 A urmat „Treasure-hunt”, activitate care a oferit elevilor prilejul de a colabora în grupe mixte și de a descoperi castelul Norman din Paterno.

Vizita la primărie a fost plina de curtoazie, sala de consiliu s-a umplut de oaspeți din cele cinci țări, iar primarul a fost încântat de ideea proiectului și ne-a vorbit depre Paterno și proiecte viitoare în comunitate.

Pentru diseminare, televiziunea regională a realizat un material despre proiectul nostru și coordonatorii au fost intervievați.

În următoarele zile ale derulării proiectului, elevii au fost repartizați  pe grupe și au participat la workshop-uri, unde au elaborat diverse materiale, folosind aplicații digitale diverse: Canva, Actionbound, Googlemaps, Plantnet, Escape room- Genially.

Toate vizitele incluse în proeict au fost tematice și au inclus materiale și aplicații digitale: Siracuza și insula Ortigia, Taormina, vulcanul Etna(Canva, Street View, Actionbound, PlnatNet, QR and Barcode Scan).

Cea mai intensă şi complexă interacțiune a grupurilor de elevi a fost în livada de portocale roșii, în atelierul hand made de lavă și, evident, la urcarea pe vulcanul Etna, locuri unice cu care toți participanții au fost la primul contact.

Plimbarea cu barca a implicat folosirea unor aplicații ce impuneau realizarea unor fotografii 3600.

Totul a culminat cu o seară europeană-  de la jocuri de echipă în aer liber, până la dans și voie bună către finalul serii.

Impresii

„A fost prima și nu ultima experiență alături de membrii Erasmus+. Am avut oportunitatea de a interacționa cu persoane incredibile și motivate, de a vizita locuri noi și de a-mi decide un viitor implicat în astfel de proiecte prin intermediul școlii. Am descoperit diferite tipuri de persoane și m-a intrigat faptul că îmi doream să le ascult problemele. Acest proiect mi-a întărit dorința de a deveni un psiholog sau o prietenă cât mai bună.”  (Ana Maria MITRESCU,  clasa a VIII-a)

„Din acest proiect ERASMUS+ am invatat sa pretuiesc fiecare secunda, minut, zi, care trece pe langa mine. Am invatat sa comunic deschis cu cei din jurul meu si sa mi fac prieteni. M-am înțeles foarte bine cu toti elevii implicati in acest proiect si am ramas cu ceva de la fiecare in parte. Ne-am ajutat si ne-am simțit bine impreuna, credeam ca ne stim de-o viata. Aceasta experienta am asteptat-o si mi-am imaginat-o foarte mult si sincer, a fost peste asteptarile mele. M-am distrat foarte mult si voi repeta aceasta experienta ERASMUS+ cu prima ocazie pe care o am.”  (Mara-Ioana GHEORGHE, clasa a VIII a)

”Cu ajutorul proiectelor Erasmus+, am ajuns să plec într-o mobilitate în Sicilia. A fost o experiență de neuitat. Cu ajutorul unor aplicați, am realizat o mulțime de materiale prin care poți învăța. Prin aplicația Canva am învățat cum să facem un colaj, cu PlanNet  descoperit istoria și denumirea plantelor găsite. De aceea, acest proiect ne-a fost și ne va fi de folos în continuare.” (Alexandru-Dragoș NICOLAESCU, clasa a VIII-a)

„Experiența mea in proiectul Erasmus+ a fost deosebită și m-a ajutat să interacționez mult mai ușor cu cei din jur. Am participat la activități captivante și am cunoscut persoane noi din alte țări cu care am avut ocazia să mă împrietenesc. Copiii italieni, greci și lituanieni și portughezi au fost sociabili și deschiși, ceea ce ne-a ajutat să formăm un grup unit. Activitățile au fost interactive și au captat atenția tuturor. Plecarea in Italia rămâne o amintire de neuitat pe care aș repeta-o cu drag fără să mă gândesc de doua ori.” (Ana-Maria BADEA, clasa a VIII-a)

„Pentru mine acest proiect Erasmus+ a fost o mare oportunitate deoarece nu am mai participat Când am auzit de acest proiect mi-am zis: ”Hei, stiu engleză, deci hai sa încerc! După ce s-au afișat rezultatele am fost surprins ca am fost pe locul 4. In săptămâna in care am fost plecat am avut șansa de a vedea Italia. Lucrurile care mi-au atras atenția au fost castelul Norman din Paterno unde am participat la Treasure hunt, catedrala din Siracuza si Piața rușinii din Palermo. Cred ca aceasta experiență mă va ajuta in viitor – de exemplu acum am curajul de a mă înscrie in alt proiect și cel mai important am curajul de a comunica mai mult pentru că sunt o fire timidă! Cu siguranță îmi voi face mulți prieteni!”  (Ionuț ȘERBAN, clasa a VII- a).

„Să încep prin a vă mulțumi pentru fiecare clipă petrecută împreună. Am înțeles că ,,schimbul de experiențe,, nu este doar o excursie, ci îți dezvoltă cunoștințele și competențele de comunicare, de relaționare. Am simțit grupul cu care am fost ca pe o familie. Țin să le mulțumesc cadrelor didactice, pentru că nu au adus un grup copii într-o tara doar pentru a participa la un schimb multicultural și a o vizita, ci pentru a le arata ca viața înseamnă pe lângă seriozitate și pricepere, SĂ TRĂIEȘTI CLIPA DIN PLIN. Cu toată iubirea, elevul dumneavoastră,  Fășie Luis Adrian, clasa a VIII- a.”

„Experiența mea în Italia a fost una inedită! Locurile vizitate, ahitectura clădirilor, mâncarea specifică zonei și, nu în ultimul rând, oamenii, au fost la superlativ! Vizitarea celor două școli a fost unică. Mi-am făcut noi prieteni, am avut oportunitatea de a socializa și am descoperit noi metode de învățare! Vizitele la muzee, în piețe, în biserici, pe vulcanul Etna, dar și cele de la malul mării, au fost interesante și educative! Nu aș înlocui această experiență cu nimic altceva, ba mai mult, mi-aș dori să o repet! Lucrurile învățate și sentimentele trăite în proiectul ERASMUS+ vor avea un loc special în inima și mintea mea și le voi împărtăși și celorlalți cu entuziasm! (Antonia-Maria DUMITRU, clasa a VIII-a)

Cu drag, 

Maria Manuela Gheorghe (asistent de proiect)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support